Oyun çocukların gelişiminde önemle yer alan bir etkinliktir. Çocuğun oyunları, önce yakın çevresinde, daha sonra sosyal ortamlarda sürer. Oynadığı oyunlarla cinsel kimliğini fark eder, sorumluluk alır,toplumsal kuralları öğrenir. Düşünce, duygu ve ilişkiler açısından oyun yoluyla kontrol kazanır.
Oyunun normal çocukların gelişimlerinde olduğu gibi, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitimlerinde önemli rolü vardır. Çocukların duygusal ve düşünsel yaşamları oyunlarına yansımaktadır. Oyunların yapısı çocuk ruhsal ve sosyal gelişimindeki bazı sorunların değerlendirilmesinde yardımcı olmaktadır. Oynanan oyunlar, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların erken fark edilmesinde, onların gelişiminin desteklenmesinde bize yardımcı olmaktadır.
Özel gereksinimli çocukların oyuna başlama ve sürdürmede desteğe ve cesarete ihtiyaçları vardır. Bu çocuklar daha pasif ve çekingendirler. Seçtiğiniz oyunlar ve hazırlayacağınız etkinliklerle çocukların gelişimlerine katkıda bulunacak, gerekli durumlarda onları yönlendirecek ve istendik davranışların kazanılmasında yardımcı olacaksınız.
Eğitimcilerimiz, çocuklarla oyun sürecinde onların taklit ettikleri olay ve nesnelere odaklanır ve uygun katılım sağlarken sanki öyleymiş gibi hareketlerde bulunarak çocukların düşünce akışına girebilir ve bu şekilde çocukların eğilimlerini, sorunlarını ve bunları ne şekilde ele aldıklarını anlamaları için etkin bir ortam sağlanmış olur.
Örneğin; çocuk polisçilik oynarken “Polis olsaydım ne yapardım?” düşüncesinden yola çıkarak günlük yaşamdaki deneyimlerini, duyduklarını, hikaye kitaplarından edindiği bilgileri bir araya getirerek polis olmanın özelliklerini, nasıl bir duygu olacağının hayalini kurar ve öyle rol yapar. Böylece çocuk oyunda kazandıklarını gerçek yaşama daha kolay genelleyebilir.
Oyun ortamında çocukların yaratıcılıklarını teşvik etmek için şu noktalara dikkat etmek gerekmektedir:
– Çocukların anlattıklarını mantıksız olduğu düşüncesiyle yargılayıp, düzeltilmemeli
– Kendilerini rahat ve özgür hissedebilecekleri bir ortam düzenlenmeli
– Oyun oynarken yeterli zaman verilip, seçenekleri araştırmalarına fırsat verilmeli
– Çocuk eğer istiyorsa oyuna katılmalı
– Çocukların kendi başlattıkları etkinlikleri desteklenmeli
– Çocuğun becerileri takdir edilmeli
– Yönlendirici olmakla beraber müdahale edilmemeli
– Çocukların ilgi alanlarına duyarlı olmalı ve ortam hazırlanmalı
Örnek 1: İsmini Söyle
Öğretmen çocuklara müzik eşliğinde dans edebilecekleri bir ortam sunar, müzik durduğunda birbirine en yakın iki çocuğun adlarını söylemeleri beklenir. Çalışma “adı ve doğduğu kent”, “adı ve en sevdiği yemek”, “adı ve en sevdiği hayvan” gibi konularda çeşitlendirilerek sürdürülür. Sonra sıra ile her bir çocuk ortaya gelir. Diğer çocuklar onunla ilgili bilgileri hatırlayıp söylemeye çalışırlar.
Örnek 2: Balon Oyunu
Grup yarım ay biçiminde ayakta dizilir. İlk çocuğa bir balon verilir. Balonu yukarı doğru tek eliyle yükseltmesi ve her balona vuruşta sıra ile 10’a kadar sayması istenir. Balonu yere düşürmeden 10 vuruş yapıp her vuruşta uygun sayıyı söyleyen çocuk balonu kendinden sonra gelene verir. Bu oyunda sayılar azalıp çoğalabilir ya da renkler, hayvanlar gibi konular seçilebilir.
Örnek 3: Adını Koy:
Bir torbaya nesneler ya da nesne resimleri konur. Sıra ile her çocuk torbadan bir nesne ya da nesne resmi çeker. Eline aldığının ne olduğunu söylemesi beklenir. Bu oyun; “ne, ne işe yarar, neden yapılmış?” gibi sorularla zenginleştirilebilir.
Örnek 4: Görmeden Tanı
Çocuklar arasından birisi çağırılır ve ona: “Şimdi senin gözlerini kapatacağız ve arkadaşlarından birinin yanına göndereceğiz, onu tanıyabilecek misin?” denir. Ebe önce elleriyle kız mı, erkek mi olduğunu anlamaya çalışır. Bundan sonra arkadaşının sesinden tanımak için kuş gibi, kedi gibi ses çıkar der. Eğer başarı gösterirse yeni bir ebe seçilir.
Örnek 5: Meyve Sepeti
Grup halka şeklinde sıralanır. Her çocuğa bir meyve ismi verilir. “Elmalar yer değiştirsin.” talimatıyla başlanır, elma ismi verilen çocukların yer değiştirmesi beklenir. Oyun “ Armutlar yer değiştirsin.”, “Muzlar yer değiştirsin.”, “Elmalarla muzlar yer değiştirsin.” gibi talimatlarla devam eder. “Meyve sepeti” denildiğinde ise tüm öğrencilerin yer değiştirmesi beklenir. Oyun “Yaz meyveleri otursun, muzlar zıplasın, portakallar el sallasın\” gibi yönlendirmelerle çeşitlendirilerek sürdürülür.
Örnek 6: Nesi Var?
Bir çocuk ebe seçilir ve sınıfın dışında bekletilir. Sınıfta bir nesne kararlaştırılır. Onun özellikleri gözden geçirilir. Ebe içeri girince diğer çocuklara “Nesi var?” sorusunu sorar. Aldığı ipuçları ile o nesnenin ne olduğunu tahmin etmeye çalışır. Bilenler alkışlanır. Bir başka ebe seçilerek oyun sürdürülür.
Örnek 7: Zıldır zıp:
Öğrenciler sıralarında otururlar. “Zıldır” denildiği zaman başlar öne eğilir, “Zıp” denildiği zamanda başlar yukarıya kalkar. İstenilenin aksini yapanlar oyundan çıkarılır. 3 kişi kalana kadar oyun sürdürülür. “Deve cüce, evimize köyümüze” oyunları da bu oyunun açık havada oynanabilecek benzerleri olarak uygulanabilir.
Örnek 8: Bakmadan bul
Evde bulunan, ufak tefek ve çift olan eşyalar (kaşık, mandal, anahtar, çorap,patates. gibi) birer birer iki ayrı torbaya bölünür. Ebe seçilen aile üyesi, torbaların birinden bir eşya çeker, bu eşyanın ne olduğunu söylemesi istenir. Söyledikten sonra diğer torbaya elini daldırıp bakmadan el yordamıyla o eşyanın eşini bulmaya çalışır. En kısa sürede bulan kazanır.
Örnek 9 :
Öğretmen masaya çeşitli nesneler koyar ve öğrencilerin bir süre bu nesnelere bakmasını ister. Daha sonra nesnelerin üstü kapatılır, öğrencilere kağıt, kalem verilir. Gördükleri nesnelerden hatırladıklarını çizmeleri istenir. Nesnelerin üzeri açılır, çocuklar çizdiklerini kontrol ederler. En çok nesneyi hatırlayan çocuk oyunu kazanır.
Örnek 10 :
Çeşitli hayvanların isimleri kağıtlara yazılır ve torbaya atılır. Öğrenciler sırayla torbadan birer kağıt çekerler. Her öğrenci sırayla kağıtta yazan hayvanı sesi ve hareketlerle canlandırır.
Bolluca Özel Eğitim Ailesi olarak sizleri de sağladığımız özel gereksinimli çocuklarda psikoeğitsel etkinlikler ve bölgemizde ki en iyi özel eğitim hizmetleri desteği ile aramızda görmekten memnuniyet duyarız.
\”İyi Eğitim Almak Her Çocuğun Hakkı..\”
☎️02126851013
☎️05526211013