DİSKALKULİ

Öğrenme güçlüğünün çeşitlerinden biri olan diskalkuli, matematik bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.

Diskalkuli problemi genellikle 2. veya 3. sınıfta farkedilen bir durumdur. Çocuklar genellikle 1. sınıfta ezber yeteneklerini kullandıkları için diskalkuli probleminin varlığını görmek pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle 2. ve 3. sınıf itibarıyla kendini göstermeye başlayan diskalkuli, çocuğun tek ve çift sayıları yazmada ve işlem yapmada zorlanmasına neden olmaktadır. Diskalkulik bireyler, rakamları yazmakta, basit işlemleri yapmakta ve problem çözmekte zorlanırlar.

Toplumda sık görülen bir problem olan diskalkuliyi matematiksel işlemleri kavrama, hesaplama, sayısal sembolleri tanıma ve kullanma gibi durumlarda ortaya çıkan bozukluk veya yetersizlik olarak tanımlayabiliriz. Diskalkuli problemi okul döneminde çocuğun yaşıtlarına kıyasla matematik dersinde geride kalmasına neden olur. Bir diğer deyişle aritmetik bozukluk olarak adlandırılan diskalkuli, matematik terimlerini kavramada zorlanma, sayı ve sembolleri tanıyamama, çarpım tablosunu öğrenmede zorlanma ve toplama işleminde eldeki sayıları eklemeyi unutma gibi sorunlara neden olur.

Diskalkuli tedavi edilememesi ve eğitim oturumlarının düzenlenememesi durumunda ömür boyu devam edebilen bir sorundur. Bu nedenle çocukta diskalkuli belirtilerinin gözlemlenmesi halinde bir an önce özel eğitim uzmanına başvurulmalı ve gereken önlem alınmalıdır. Aksi halde bu sorun ömür boyu devam edebilir ve kişinin gerek okul gerekse iş hayatında başarısızlıklara sebebiyet verebilir.

Matematik Öğrenme Güçlüğü (Diskalkuli) Nedir

Ortada zihinsel bir problem olmadığı halde sayı ve sembolleri kavrama, matematiksel işlemleri gerçekleştirme ve ilişkilendirmede güçlük yaşatan özel öğrenme bozukluğudur.Yukarıdaki tanımda vurgulandığı gibi, diskalkulinin kesinlikle zeka geriliği olmadığını hatırlatalım. Aksine, matematik öğrenme bozukluğu olan birçok kişinin özel yetenekli olduğu gözlemlenmektedir. Hatta disleksi veya diskalkuli gibi özgül öğrenme bozukluklarına “Einstein hastalığı” da denilmektedir. Buna rağmen önlem alınmadığında çocuklarda büyük psikolojik hasarlara yol açabilecek, akranlarından geride kalmasına sebep olabilecek ciddi bir güçlüktür. Bu yazıda, matematik öğrenme bozukluğu olan çocukların nasıl desteklenmesi gerektiğinden ve tedavi yöntemlerinden bahsediyoruz. Diskalkuli belirtilerinden başlayalım.

Matematik Öğrenme Bozukluğu Belirtileri

  • Matematik problemlerinde sonuca ulaşmayı sağlayan işlem sırasını oluşturamama.
  • Çarpım tablosunu ezberleyememe veya birkaç gün içinde unutma.
  • Hafıza problemleri yaşayarak, çok basit hesap hataları yapma.
  • Matematiksel sembolleri birbiri ile karıştırma.
  • Sağ-sol kavramını öğrenememe veya sürekli bu konuda hata yapma.
  • Dikkat bozukluğu, konsantre olamama.
  • Tarih, saat, zaman kavramlarına hakim olamama.
  • Basit geometrik şekilleri öğreneme.
  • İşlemlerde sürekli parmak saymak zorunda kalma.
  • Güncelik hayatta, alışveriş esnasında hatalı para verme veya para üstü hesaplayamama.
  • Bozuk para saymada güçlük çekme.
  • Mantıksal ve stratejik oyunlarda çokça hata yapma.

DİSKALKULİ hakkında bilgi, terapi ve danışmanlık almak için kurumumuzu ziyaret edebilir, Ücretsiz danışmanlık, özel egitim ve randevu almak için 0212 685 10 13 numaralı telefonumuzdan iletişim kurabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top