Bolluca Arnavutköy Özel Eğitim Uygulama Okulu Merak Edilenler

ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULU NEDİR?

ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULU NE YAPAR?

ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULU NASIL ÇALIŞIR?

ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULUNDA KİMLER ÇALIŞIR?

ÖZEL EĞİTİM SINIFI NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON NEDİR?

Soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Özel Eğitim İhtiyacı Olan Bireyler Eğitim Hayatı Boyunca Hangi Okul ve Kademelerde Eğitim Alabilirler?

Biz Bu Eğitimde Neredeyiz?

Aklınıza takılan sorular için merkezimizi 0212 685 10 13 ve 0531 703 10 13 telefonlarından hafta içi 9:00-18:00 saatleri arasında arayabilir, merkezimiz için bizleri ziyaret edebilirsiniz.

İlçemizde Özel Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri de 16 kuruluş ile farklı destek eğitim programları çerçevesinde hizmet sağlamaktadır. Bolluca Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimiz 5 programda Arnavutköy ilçesinde özel gereksinimleri olan bireylere özel eğitim hizmetleri sağlamaktadır. Merkezimiz butik ve ihtisas merkez modeli ile az sayıda öğrenciye nitelikli özel eğitim hizmetleri sunmaktadır. Merkezimiz 2 katlı bahçeli bir müstakil binaya sahip olup 8 dersliği ve bir fizyoterapi salonu ile özel gereksinimleri olan çocuklarımıza bilgilendirici faaliyetleri ve destek eğitimdeki kalitesi ile 2019 yılından bu yana hizmet sağlamaktadır.

Okul öncesinden 12. sınıfa kadar okul çağındaki (özel eğitime ihtiyacı olan) çocukların cinsiyet gözetilmeksizin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının eğitimle ilgili hükümleri doğrultusunda 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Özel Eğitim Hizmetleri yönetmeliği doğrultusunda eğitim-öğretim görmelerine yardımcı olan okullara özel eğitim uygulama okulu denilmektedir. Özel Eğitim Uygulama Okulları üç kademede eğitim uygulamaktadır.

Özel eğitim sınıfları; anaokulu, ilkokul, ortaöğretim, lise bünyesinde sınıflarda bulunabilmektedir. Eskiden buna özel eğitim alt sınıfı denilmekteydi, şu an özel eğitim sınıfı denilmektedir.  Bu sınıflar çözgertanı gruplarına göre açılmaktadır. Örneğin: zihin sınıfı… Diyelim ki otizmli bir öğrencimiz okula başvurdu, buna ilaveten otizm sınıfı açılmaktadır. Özel eğitim uygulama ile özel eğitim sınıfları birbirinden farklıdır. Özel eğitim uygulama okulları bağlı bulundukları kademelere göre eğitim öğretim uygulamaktadır. Özel eğitim sınıflarında en çok 10 öğrenci, otizm sınıflarında en çok 4 öğrenci bulunmaktadır.

Anaokullarında da en çok 5 öğrenci ile özel eğitim sınıfı açılmaktadır. Çözger tanısına bakılmaksızın kayıt alınmaktadır. Anaokulu döneminin iyi kullanılması ve iyi değerlendirilmesi gerekir. Okul öncesi dönemi ,erken çocukluk çağı açısından son derece önemlidir. İlköğretimde sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri ve özel eğitim öğretmenleri vardır. Özel eğitim sınıfları, normal gelişim gösteren çocuklar ile birlikte kaynaştırma açısından da önemlidir. Erken çocukluk döneminde 2 yaşından itibaren özel eğitim ve rehabilitasyonda verilen eğitimin niteliği ve kalitesi anasınıfına başlanılmadan önce önemli bir yer tutmaktadır.

Arnavutköy ilçemizde üç kademede özel eğitim uygulama okulu bulunmaktadır. Bolluca’da 3 kademe de eğitim uygulayan Arnavutköy özel eğitim uygulama okulu bulunmaktadır. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimize; öğrenciyi merkeze alan bir anlayışla okul-aile işbirliğine dayanarak öz bakım, toplumsal yaşam, sosyal uyum becerileri ile akademik beceriler kazandırarak onların kendi kendilerine yeter hale gelmelerini sağlamak temel amaçlarıdır. Arnavutköy ilçesinde Haraççı’da bulunan Erdoğan Demirören Özel Eğitim Okulu, Bolluca’da bulunan Arnavutköy Özel Eğitim Uygulama Okulu ve diğer devlet okulları bünyesinde bulunan özel eğitim sınıfları bulunmaktadır.

Arnavutköy ilçemizde özel gereksinimi olsun veya olmasın eğitim öğretim hizmetleri 3000’den fazla öğretmeni ile ilçe genelinde tüm öğrencilere hizmet verilmektedir. Bu okullardan Bolluca Arnavutköy Özel Eğitim Uygulama Okulu 58 sınıfı, Haraççı Erdoğan Demirören Özel Eğitim Okulu 10 sınıfı ve diğer özel devlet okullarımızda özel eğitim sınıfları ile hizmet verilmektedir.

Ailelerimizin en sık sorduğu soru ise tam teşekküllü hastanelerden alınan çocuklar için özel gereksinim değerlendirmesi raporu,  çocuğumun gelecek hayatında karşısına çıkar mı? olabilmektedir.

– Bu sorunun cevabı ise kısaltılmış adı ile çözger olan raporun Meb sisteminde (e-okul, e-devlet, e-nabız) gibi mecralarda evet karşısına çıkar olarak cevaplandırıyoruz. Açıklama yapmak gerekirse zihinsel bir güçlük çeken, zihinsel yetersizliğin eşlik ettiği otizm, işitme ve görme güçlüğü, bedensel güçlükler çeken çocuklarımızın hep karşısına çıkar. Burada esas alan çocuğumuzun aldığı nitelikli bir eğitim ortamının var olmasıdır. Bu nitelikli eğitim ise okul-aile-merkez ve çevre işbirliği ile gerçekleşmektedir.

Esas olan gelecekte yaşanılacak diğer güçlüklerdir. Tuvalet becerisi kazanamamış, özbakım becerilerinde yeterince mahrum kalmış, sosyal ve toplumsal becerilerinde güçlükler yaşayan çocuklarımızın gelecekte davranış problemleri ve uyum problemleri yaşaması doğal bir sonuç olmaktadır. Sistemde bir şeyin varlığının olmaması demek ileride olmayacağı anlamına gelmemektedir. Nitekim askere alma aşamasında ise gerekli katılış muayeneleri ve psikolog değerlendirilmelerinde bu durum saptanabilmektedir. Diğer taraftan günümüzde e-nabız gibi sistemlerin varlığı ile her şey şeffaftır. Doğum sonrasında bir aykırılık saptanmışsa zaten sistemlere işlenmektedir. Bu çocuğumuzun ve ailemizin yararına olan bir durumdur.

Diğer yandan yıllarca mahrum kalınan eğitim ortamı ve maddi imkânların yoksunluğunu da ayrıca sosyal ve toplumsal olarak çocuklarımız olumsuz yönde yaşamaktadır. Bu grupların dışından kalan özgül öğrenme güçlüğü, dil ve konuşma güçlüğü, atipik otizm, bedensel güçlüklerden bazı tanı grupları gibi zihinsel yönden normal gelişim gösteren çocuklarımızın ise alacakları eğitim e-devlet, e-okul gibi sistemlerde çıksa da etki etmeyecektir. Çünkü öğrenme güçlüğü zihinsel bir güçlük demek değildir.

Dil ve konuşma güçlüğü daha spesifik tanı gruplarını içermektedir. Örneğin dil ve konuşma güçlükleri yaşayan bir çocuğumuz artikülasyon bozukluk, fonolojik sorunlar gibi problemler yaşayabilmekte bu da zihinsel bir güçlüğe işaret etmemektedir. Bazı ailelerimiz bu konuyu alan literatür sınıflandırması ile ilgili bilgi sahibi olmadıkları ve sosyal mecralarda yapılan reklamlardan aldıkları bilgiler ile yanlış değerlendirebilmektedirler. Bu değerlendirmeleri ilçemizde destek eğitimi öneren kuruluşumuz rehberlik ve araştırma merkezidir. Bunun dışındaki değerlendirmelerin bilimsel bir dayanağı yoktur.

Diğer taraftan zihinsel bir güçlüğü olmayan atipik otizm, otizm gibi tanı gruplarının ise önerilen destek eğitim programlarının içerisinde; alıcı dil, ifade edici dil, taklit, oyun ve diğer beceriler gibi kazanımların varlığı sayesinde deneyimli bir özel eğitim öğretmeninin çalışması ile önemli başarılar izlenmektedir. Bu da çözger raporu ileride karşısına çıksa bile, etki etmeyecektir.

Dolayısıyla 2 yaşından itibaren alınan nitelikli ve kaliteli eğitimin, çocuk-aile-çevre-okul açısından önemi çok elzemdir. Çünkü nitelikli özel eğitim hizmetleri fedakârlık gerektirir. İnsan yapısı itibarı ile her zaman yukarı bakmaktadır. Elindeki imkânları değerlendirmek, öğrenmeyi geliştirmek ve sunulan hizmetleri araştırmak gerekir. Çocuğunuzla birlikte geçireceğimiz bu mücadeleli yolun sonucunda, sizleri ve bizleri, gelecekte daha mutlu kılacaktır.Eğitimin insan hayatında olumlu etkileri her yerdedir. Çünkü eğitim hayatın içerisindedir. Ayakkabınızı giyerken, oyun oynarken, istek bildirirken, bir işle ilgilenirken, kendi kendinizi meşgul ederken, konuşurken, yürürken, koşarken, toplum içerisinde uyumsal beceriler gösterirken, alışveriş yaparken ve daha nicesi ile eğitim hep vardır.

Kamuoyuna Saygılarımızla..

Bolluca Özel Eğitim Ailesi

Psikolog Eyüp Tunahan

www.bollucaozelegitim.com.tr

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top