Bolluca Özel Eğitim, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ailesi olarak; uzman fizyoterapistlerimiz ile birlikte sizler için Fizik Tedavi’de en sık karşılaşacağınız soruları derledik ve ailelerimize rehber olması için paylaşıyoruz.
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon; kişinin yaşamını ve hayat kalitesini etkileyen engellilik (özel gereksinim) durumunun iyileştirilmesi ve ortadan kaldırılması için multidisipliner yaklaşım ile yani diğer tıp branşları ile birlikte çalışan, hastanın sosyal hayatına etkin bir şekilde geri dönmesi için çalışan bilim dalıdır.
- Fizik Tedavi Nedir?
Fizik tedavi; doğuştan ya da sonradan edinilmiş, kas, sinir ve iskelet sistemi problemlerinin yanı sıra, nörolojik hastalıklar, pediatrik problemler, ortopedik problemler, fıtık, felç, travma, ağrı, kireçlenme, ameliyatlardan sonra gelişen fonksiyon bozuklukları ve diğer hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan hareket kısıtlılıklarının tanı, tedavi ve önleyici tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık dalıdır.
- Rehabilitasyon Nedir?
Rehabilitasyon, kaybedilen uzuvlardaki fonksiyonların yeniden kazandırılmasıdır. Fizik tedavi yönünden baktığımızda ise uzun bir süreçte, hastanın aktif olarak fizik tedaviye katılması ve fizik tedavi için çaba göstermesi gereken süreçtir.
- Fizyoterapistin Görevleri Nelerdir?
Çocuk ve bireylerde kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini artırmak için bireye özel fiziksel aktivite ve egzersiz programlarını planlarak uygulamaktır.
- Fizik Tedavi Doktoru Kimdir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü hekimleri 6 yıl tıp fakültesi eğitiminin ardından, 4 yıl fiziksel tıp ve rehabilitasyon eğitimi alarak uzmanlaşmış doktorlardır.
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Hastalıklar Nelerdir?
A, B, C, D tanı gruplarına sahiptir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Fizik Tedavi Alanında İhtisaslaşma Grupları Nelerdir?
-Akut ve kronik ağrı tedavisi
-Romatizmal hastalıklar tedavi ve takibi
-Ortopedik rehabilitasyon ve spor yaralanmaları
-Nörolojik ve nöromuskulaer hastalıkların rehabilitasyonu
-Pediatrik rehabilitasyon
-Metabolik kemik hastalıkları (Osteoporoz vb.)
-Doğumsal veya edinsel eklem ve kemik bozuklukları
-Yanık sonrası rehabilitasyon
-Kardiyak rehabilitasyon
-Geriatrik rehabilitasyon
- Özel Eğitim ve Rehabilitasyonda Fizik Tedavinin Önemi Nedir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, tıbbi ve cerrahi tedaviler yetersiz-etkisiz-başarısız ise, hastalığın kronikleşme ve ilerleme ihtimali varsa, günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa veya kısıtlılık gelişmişse yararlı ve gereklidir.
- Neden Evde Fizik Tedavi?
Kurumumuzda fizik tedavi alamayan kısıtlılığa sahip, yatağa bağımlı birey ve çocuklarda evde fizik tedavi uygulamaları gereklidir.
- Evde Fizik Tedavi Hizmetleri Nasıl Yürütülmektedir?
Kurumumuz tarafından evinize yönlendirilen fizik tedavi uzmanımız veya fizyoterapistimiz tarafından ev ortamında fizik tedavi hizmetlerinin yürütülmesi sürecidir.
- Fizik Tedavi Nasıl Yapılıyor?
Hastalığın durumuna göre uygun bir fizik tedavi programı planlanır. Fizik tedavi, fizyoterapist denetiminde yapılmalıdır. Fizyoterapi programı terapötik egzersizlerden bir veya birkaçını içerebilir.
- Fizik Tedavi Ne İşe Yarar?
-Soğuk tatbiki,
-Yüzeyel ısı (infraruj, sıcak paket, parafin, girdap banyosu),
-Derin ısı (ultrason, kısa dalga diatermi, radar),
-Elektroterapi (tens, elekrostimülasyon, vakum-enterferans, diadinami, galvanık-faradik akım)
-Hidroterapi (kontrast banyo, kaplıca tedavisi, su altı masaj, elektrogalvanik banyo, girdap banyosu),
-Mekanoterapi (mobilizasyon ve manipülasyon, traksiyon, pnömatik kompresyon, splint, breys, korse, bandaj, baston vs destekleri),
-Tedavi edici egzersiz uygulamaları gibi uygulamaları içerir.
- Fizik Tedavi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Fizik tedavi A, B, C,D grubunda yer alan tüm hastalıklarda fizyoterapi uygulamaları iyi gelir.
- Fizik Tedavi Kimlere Uygulanır?
Tüm gruplara uygulanır. Kalp gibi diğer hayati problemleri olan bireylerde ise hekim kontrolü ve onayı ile fizyoterapi uygulanır.
- Fizik Tedavi Nedir Diyenlerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler
–Fizik tedavi seanslar halinde yapılır. 1-1.5 saatlik toplam 15-20 seans uygulanır. Rehabilitasyon ise daha uzun bir süreçtir, tedavi yıllarca sürebilir.
– Fizik tedavi uygulamaları sırasında hasta ağrı duymaz. Ancak, hastada eklem kısıtlılığı mevcutsa, örneğin omuzunu kaldıramıyorsa, o zaman fizyoterapist, germe egzersizleri yapacağından hafif ağrı olabilir.
– İltihabi (enflamatuar) romatizmal hastalıkların aktif dönemleri (eklemlerin, şiş, sıcak ve ağrılı olduğu dönemler), damar tıkanıklıkları, varisler, açık yaralar ve iltihaplı bölgeler üzerine uygulama sakıncalıdır.
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
-Yan etki ve riskleri oldukça az olan tedavi yaklaşımlarıdır. Bununla birlikte, nadir de olsa cilt kızarıklıkları, hassasiyet gibi istenmeyen etkiler görülebilir.
-Çok daha nadir görülen önemli riskler cilt yanıkları, kalp ritm bozuklukları, ciltte aşırı duyarlılık, kan basıncı değişiklikleri, eklem kısıtlılıklarının açılması sırasında kas-tendon hasarlanması-kopması, elektrik çarpmasıdır.
-Riskler uygun teknik, yeterli tıbbi malzeme ve deneyimsiz personel varlığında nadiren görülmektedir.
-Bilinen ilaç alerjisi durumlarını, hastalıklarınızı belirtmelisiniz.
- Özel Eğitim Hizmetlerinde Fizyoterapistin Rolü
Rehabilitasyon merkezinde rehabilitasyon ekibi, fizyoterapist, uzman psikolog ve diğer dil konuşma terapisti gibi sağlık personelleri de bulunur. Fizyoterapistin rolü bireye ve çocuğa en iyi programı ihtiyacına göre uygulamaktır.
- Serebral Palsi’de Fizik Tedavinin Önemi
Beynin erken gelişimi ilk 18 ayda olur ancak 6 yaşa kadar olan ilerleyici olmayan tüm kalıcı beyin hasarlarına CP (Cerebral Palsy) denir. CP de ana sorun motor- kontrol bozukluğu\’dur. Denge bozukluğu ve adelelerdeki kasılmadan dolayı çocuk haraketlerini tam olarak kontrol edemez. İşte bundan dolayıdır ki uzman bir fizyoterapistin eşliğinde fizik tedavi uygulamalarının önemi büyüktür.
- Musküler Distrofi’de Fizyoterapinin Önemi
Duchenne Müsküler Distrofi (DMD), tüm distrofi türleri için fizyoterapi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya, yaşam kalitesini korumaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek bir yaklaşım olduğundan dolayı önemlidir.
- Brakial Pleksus’da Fizik Tedavi Uygulamaları
Bir fizyoterapist, brakiyal pleksus hasarı teşhisi konan çocukta tedavinin en önemli bir parçasıdır. Fizik tedavi, teşhis veya ameliyattan sonra mümkün olan en kısa sürede ve eklem veya kas gerginliği gelişmeden önce başlamalıdır.
- Gelişimsel Motor Gerilikte Fizik Tedavi Uygulamaları
- Motor gelişimi geriliği çeşitli nedenlerden dolayı oluşmuş olabilir. Motor gelişim geriliği, çocukların başarısını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Fizyoterapistin ve diğer özel eğitim personelinin önemi büyüktür.
Yaş grubu Bakılabilecek işlevler Motor işlevler
0-1 ay | *Yüze/ışığa bakma*Zil sesine tepki | Yüzükoyun başını kaldırmaYenidoğan refleksleri*4 extr. Eşit hareketi |
1-3 ay | *Obje/yüzü izleme*Zil sesine tepkiGülümsemeAgulama | Başını 45o kaldırma*4 ekstr. Eşit hareketi |
3-6 ay | AgulamaSesli gülme | Objeye uzanmaBaşın trakisyonda kontrolüDestekle otumra |
6-9 ay | Hece söyleme*İsmine dönüp bakma | Desteksiz oturma |
9-12 ay | Özgül olmayan baba-dedeBay-bay yapma | Bacaklara ağırlık verme |
12-18 ay | Özgül anne/babaKağıdı karalama | Yardımsız yürüme |
18-24 ay | 3 ten fazla kelime | Çömelerek yerden almaMerdiven çıkma |
24-36 ay | 2 kelimeli cümle | KoşmaMerdiven inme |
3-4 yaş | 3 kelimeli cümle0 çizme | Tek ayak 3”durma (sağ-sol) |
4-6 yaş | Basit sorulara cevapBir olayı anlatabilme3-6 kısımlı adam çizme | Tek ayak üz. durma: 5 san. |
- Serabral Palsi Duyu Bütünleme
Duyu Bütünleme sürecinde duyulan sesler, alınan görsel izlenimlerin hepsi fizik tedavide serebral palsi uygulamaları sırasında önemli bir rol oynamaktadır.
- Fizik Tedavide Duyu Bütünleme Uygulamaları
Duyusal tasarım fizik tedavi merkezlerinde mekânsal algı, çevresel uyarı ve mekân deneyimlerinin hastalığın sürecini etkilemekte olup, mekandaki ışık, renk, doku gibi fiziksel ortamı oluşturan ögeler iyileşme sürecini destekleyen uygulamalar haline dönüştüğünden önemlidir.
- Fizik Tedavide Uzay Terapi Uygulamaları
Uzay terapi fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında son yıllarda geliştirilen ve serebral palsi, spina bifida, hidrosefali, west sendromu, William Sendromu gibi pek çok nörolojik hastalıkta kullanılan tedavi metodudur.
- Pediatrik Rehabilitasyon Nedir?
Pediatrik rehabilitasyon (çocuk rehabilitasyonu), yetersizlikleri olan çocukların fizyolojik, anatomik ve çevresel sınırlamalarını en aza indirmeye amaçlamaktadır.
- Pediatrik Rehabilitasyonda Fizik Tedavi
Serebral palsi, spina bifida, genetik bozukluklar, kas hastalıkları gibi birçok farklı hastalık çocuğun normal fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu hastalıklarda kas tonusunda ve kasların kontrol ve koordinasyonunda sorunlar oluşur. Bunun yanı sıra görme, konuşma, yutma gibi fonksiyonların bozuklukları da eşlik edebildiğinden fizik tedavi önemli yer tutar.
- Pediatrik Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uygulama Alanları
Pediatrik rehabilitasyon merkezimizde, çocuğun yaşına uygun yaşam aktiviteleri ve fonksiyonel becerilerin kazandırılması hedefleyenek, erken dönemde tedavi başlanması ile bütüncül bir yaklaşım sergilenmektedir. Yaşıtlarına ve hastalığına uygun hedefler koyarak, hastanın başını dik tutması, oturması, emeklemesi, yürümesi, el kavraması gibi fonksiyonlarının kazanımı sağlanmaya çalışılmaktadır.
- Uzman Kadromuz Evinizde Evde Fizik Tedavi Uygulamaları
Uzman kadromuz, bir telefon kadar size yakındır. Gerekli ön değerlendirmeleri ücretsiz olarak sağlamaktayız.
- Bebek Fizyoterapisti
Çocuklar bilişsel, duyusal ve motor özelliklerde, iletişim becerilerinde ve motor işlevlerde yetersizlik göstermektedir. Bu gelişim alanlarındaki bir yada birden fazla yetersizlik çocuğu olumsuz yönde etkileyebilmekte yaşamda onları bağımlı kılmaktadır. Bu yüzden çocuk ve bebek fizyoterapistimiz onların hayatından önemli bir yer tutmaktadır.
- Riskli Bebeklerde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizyoterapistlerimiz; bebek, çocuk ve adölasanların çeşitli konjenital, gelisimsel, kas-iskelet sistemine ait ve sonradan edinilen bozukluk ya da hastalıkların tedavisi üzerinde özelleşmişlerdir. Tedaviler; kaba ve motor becerilerin, denge ve koordinasyonun ve kuvvet ve enduransın geliştirilmesinin yanında kognitif ve duyusal sürecin ve entegrasyonun geliştirilmesine de yardım eder.
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Bolluca’da
Fizyoterapistlerimiz, özel gereksinimleri olan çocuklara günlük yaşam aktivitelerinde en iyi fiziksel performansı kazanabilmeleri için yardım eder. Yaşa uygun gelişimsel basamakların sağlanmasında, (örn; emekleme, oturma, ayakta durma ve yürüme) yasa uygun kaba motor ve akranlarıyla okul aktivitelerine daha iyi katılım sağlanmasında ve hareket genişliğini, kuvvet, mobilite, postür, denge ve enduransın bağımsız fonksiyonun geliştirilmesi üzerine çalışarak en iyi hizmetleri Bolluca\’da vermeye devam etmektedir.
- Çocuk Felci Sonrası Rehabilitasyon
Rehabilitasyon merkezimizde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı, çocuk fizyoterapisti, iş-uğraşı terapisti, öğretmen, psikolog ve gerektiği durumlarda ilgili branş hekimleri ile birlikte hastaları bütüncül olarak değerlendirilip, uygulamalarını gerçekleştirilir.
- Fizik Tedavide Manuel Terapi Uygulamalarının Önemi
Fizik Tedavi\’de Manuel Terapisiz bir fizyoterapi hizmeti düşünülemez. Manuel terapi, elle yapıldığı için \”elle tedavi\” adını almıştır. Pek çok ülkede yüzyıllardır uygulanan bu yöntem, merkezimizde fizyoterapistlerimiz tarafından uygulanmaktadır.
- Skolyozda Fizik Tedavi
İnsan omurgasına yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Skolyoz (Omurga eğriliği) omurganın, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir. Fizik tedavi uzmanlarımız ön görüşmelerini ücretsiz oalrak sağlamaktadır.
- Tüm ekipmanlarla evde fizik tedavi, fizyoterapi hizmetleri Bolluca’da
Evde Fizik Tedavi Uygulamalarımız Uzman Fizyoterapistlerimiz eşliğinde sağlanmaktadır.
- Serabral Palside Pediatrik Rehabilitasyonun Önemi
Pediatrik Rehabilitasyonda serebral palsinin tamamen iyileştirilmesi mümkün değildir, fizik tedavi genellikle çocuğun becerilerini geliştirir. Yetersizliklere doğru şekilde uygulandığı takdirde, pek çok çocuk normale yakın bir yetişkin yaşamı sürebilir.
- Spastik Felç, Cp, Serabral Palsi Fizyoterapi
– Egzersiz tedavisi
– Ortez ( cihaz ) uygulamaları
– Ev programı ve aile eğitimi
– El- göz koordinasyonu sağlaması
– Uygun yardımcı araç gerecin belirlenmesi
– Yemek yeme, giyinme, oyun aktiviteleri gibi aktivitelerin eğitimi bileşenlerinden oluşur.
- Kas Hastalıklarında Fizik Tedavi Uygulamaları
– Oturmadan ayağa kalkmada güçlük olduğundan dolayı evlerde alafranga tuvalet tercih edilmelidir.
– Fizyoterapistin önerdiği egzersizleri düzenli ve ihmal etmeden yapılmalıdır.
– Hastalar fazla kilo almamasına dikkat edilmeli, kilo sorunu olan hastalar diyetisyene yönlendirilmelidir.
– Çocukların gün içerisinde oturma, yeme, içme vb. aktivitelerde pozisyonlarına dikkat edilmeli, gövdesinin düzgün olması sağlanmalıdır.
– Egzersizleri zevkli hale getirip, çocuklarda bunu oyuna katarak yapılması egzersizlerin daha rahat yapılmasını sağlayacaktır.
– Cihazlar asla ihmal edilmemelidir. Düzenli kullanmaya özen göstermeliyiz. Unutmamak gerekir ki belli bir süre kullanımına ara verilen cihaz sonrası ciddi eklem ve kaslarda sorunlar oluşturabilir.
– Gün içerisinde hastalar 1-2 saat yüzükoyun yatmalarına özen gösterilmelidir.
- Beyin Felcinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Felç fizik tedavisi sürecinde amaç, genel olarak, en yüksek yaşam kalitesi ile mümkün olduğunca bağımsız yaşamaktır.
- Fizik Tedavi’de Neden Bolluca Rehabilitasyon?
- Bolluca Rehabilitasyon Seninle… Hizmetimizi deneyimlerseniz, bir fazlayız ve birlikte güçlüyüz..
Tüm sorularınıza cevap vermeye hazırız. Sen varsan, biz varız…
0212 685 1013
0531 703 1013
“İyi Eğitim Almak Her Çocuğun Hakkı”
www.bollucaozelegitim.com.tr