Gelişmiş ülkelerde özel gereksinimli çocukların büyük bir çoğunluğu olağan okullarda akranlarıyla birlikte en az kısıtlayıcı kaynaştırma ortamlarında öğretim görmektedir.
Ülkemiz de ise yasal düzenlemeleri yapıldığı halde kaynaştırma uygulamaları tam anlamıyla yapılamamaktadır. Özel eğitime gereksinim duyan çocukların küçük bir oranı ülkemizde akranları ile birlikte eğitim görmektedir.
Çocukların büyük bir kısmı ayrımlaştırılmış eğitim ortamlarında eğitim almaktadırlar.
Özel eğitime gereksinim duyan çocukların devam edebilecekleri eğitim ortamları sırasıyla şöyledir.
1.Normal Sınıf: Öğrencinin kaydı normal sınıftadır. Öğrenciler eğitimlerinin çoğunu normal sınıflarda alırlar. Ancak zamanlarının % 21\’ini destek özel hizmeti alarak geçirirler. Destek hizmet sınıf içinde verilir.
2.Kaynak Oda: Öğrencinin kaydı normal sınıftadır. Öğrenciler okul zamanlarının en az %21\’de en çok %60\’da destek özel eğitim hizmeti alırlar. Zamanın geri kalan kısmında normal sınıfta eğitim görürler. Bu uygulamaya yarı zamanlı kaynaştırma denir.
3.Ayrı Sınıf: Öğrencinin kaydı özel alt sınıftadır. Öğrenciler okuldaki zamanlarının %60\’ından fazlasını kendileri için düzenlenmiş sınıflarda geçirirler. Öğrenciler boş zamanlarda normal sınıflarda ki arkadaşları ile kaynaşırlar.
4.Ayrı Okul: Öğrencinin kaydı özel eğitim okulundadır. Öğrenciler okuldaki zamanlarının tamamını özel gereksinimli çocuklarla birlikte geçirirler. Özel eğitim ve destek hizmet alırlar. Akranları ile ancak okul dışında birlikte olabilirler.
5.Yatılı Okul: Öğrencinin kaydı özel eğitim okulundadır. Öğrenciler tüm zamanlarının tamamını özel gereksinimli çocuklarla birlikte, yatılı olarak geçirirler.
6.Ev/Hastane: Öğrencinin kaydı normal sınıfta ya da hastane okulundadır. Uzun süre hastanede yatması gereken çocuklar hastane ortamında oluşturulan sınıfta eğitim görür. Okula gidemeyecek durumda olan çocuklar ise eve gelen öğretmen eşliğinde ev ortamında eğitim görür.
7.Özel Gereksinimli Birey/Çocuk: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon desteği alanlar, Öğrenme Güçlüğü, Dil ve Konuşma desteği alanların, bilişsel anlamda gereksinimleri yoksa ayrı olarak değerlendirilirler ve günümüzde alacakları özel gereksinimli bireylerin değerlendirilmesi raporlarında yıl olarak değerlendirilir ve sürekli rapor verilmemektedir. Bağlı bulundukları okullarda normal eğitimlerine devam ederler.
Bolluca Özel Eğitim, Pedagojik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezimizde ücretsiz eğitim alabilirsiniz. 0212 685 10 13 veya 0552 621 10 13 numaralarını aradığınızda uzman psikologlarımız ve öğretmenlerimiz size ve bireyimize ücretsiz yardımcı olacaktır.