ÇOCUKLARDA BİLİŞSEL GELİŞİM

Gelişim denilince alan yazında ilk akla gelen isim Piaget’tir. Piaget’in çocuklarda bilişsel gelişimi anlatırken şema kavramı üzerinde durmuştur.

Şema, çevreyi anlamak ve cevap vermek için düzenlenen hareketlerin temelini oluşturan bilişsel bir yapı olarak tanımlanmıştır. Biliş kelimesinden anlaşılacağı gibi anlamak, yorumlamak, sentez, analiz gibi sonuçlar anlaşılır. Çoğumuzun bilişsel yapıları şemalar üzerinde açıklanabilir. Şemalar öğrenmeyi sağlar ve bireyin çevresine uyum yeteneğini geliştirir. Şemalar olgunlaşma ve deneyimler sonucunda sürekli olarak değişir ve yeniden düzenlenir. Bebeklik döneminde her şeyi ağzına götüren bir çocuğumuz büyüdükçe her şeyi ağzına götürmeyecektir. Çocuğun büyüdükçe karşı karşıya kaldığı bilgi, yeni bilgilerle uyuşmaması sonucu çocuğun bir zihinsel denge kurması, bunun sonucunda bir eylem açığa çıkması çocuğun dengede kalma çabası ile açıklanır. Kurumsal markamızın bize verdiği uyum ve uyumsuzluğun içerisinde dengede kalma çabası buradan gelmektedir.

Konumuza dönecek olursak çocuğun çevre ile etkileşime girmesi ve bu değişikliklere uyum sağlayabilmesi adaptasyon olarak tanımlanır. Bu uyum yeteneğinin özümleme ve uyumsama olarak iki süreci vardır. Çocuğun eline verilen her şeyi ağzına götürmesi özümleme ile açıklanırken, bu nesne sert bir cisim olduğunda artık bu nesneyi ağzına almaması uyumsama ile açıklanır. Nörogelişimsel problemler yaşayan çocuğumuz bu aşamalarda güçlükler yaşamaktadır. Bu güçlüklerin bireysel ortamlarda çalışılmasına ise özel eğitim kapsamında değerlendirilmektedir. Öğrenme bireyin denge durumunun bozulması ve dengenin daha üst düzeyde tekrar kurulmasına bağlıdır ve öğrenmeyi gerçekleştirebilmek için dengenin dinamik olması gereklidir. Bu nedenle eğitimde öğretmenlerin oluşturdukları eğitim ortamları çok önemlidir.

Nörogelişimsel bozuklukların eğitim ortamlarının düzenlenmesinde öğretmen çocukların düzeylerinin altında bilgi sunarsa, bu bilgi kolaylıkla özümsenecek ve bu durumda denge çabası gösterilmeyecek ve sonuç itibarı ile çocukların ilgisi dağılacaktır. Öğretmen çocukların düzeylerinin çok üstünde eğitim hedeflerini düzenlerse çocuğun var olan şemalarıyla harekete geçmeleri mümkün olmayacağından ilgi yine dağılacaktır. Öğretmenin çocuklarının düzeyinin altında veya üstünde sunduğu bilgi öğrenme ve gelişimi göstermeyecektir. Bugün özel eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarında yaşanılan güçlükler bu şekilde yaşanmaktadır.

Çocukların yaş dönemsel özelliklerini bilmek ve bu yaş dönemlerinde yaşanan güçlüklerin eğitim ve rehabilitasyonun da kullanmak bilişsel gelişimin ön koşuludur.

ÇOCUKLARDA BİLİŞSEL GELİŞİM Konu ile ilgili bilgi ve danışmanlık almak için 0212 685 10 13 numaralı telefonumuzdan bize ulaşabilirsiniz

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top