Otizm belirtilerine sahip ancak tanı konulacak kadar yeterli kriterleri sağlamayan çocuklara verilen tanıya Atipik Otizm denir.
Atipik otizmde konuşmada zorluk, iletişim kurmada güçlük, gelişimde bozukluklar, tekrarlayıcı konuşmalar, sosyalleşmede sorun yaşama gibi belirtiler bulunur ancak bu belirtiler daha geç yaşlarda ortaya çıkabilir veya tam tanı konmasını engelleyecek şekilde çok az görülebilir. Atipik otizmi diğer otizm türlerinden ayıran en önemli özellik erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile bireylerin yaşadığı konuşma ve iletişim bozukluklarının aşılarak düzeltilebilir olmasıdır.
Otizm spektrum bozukluğu, nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Doğuştan gelebilir veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkabilir. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır.
Otizm spektrum bozukluğuna genetik ve çevresel sebeplerin etkili olduğu düşünülmektedir. Genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır fakat hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır.
Sebebi ne olursa olsun otizm özellikleri gösteren bir çocuğun zamanında teşhis alması, eğitim, duyu bütünleme, konuşma alanlarında yapılacak terapilere erken başlaması açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.
OTİZM BELİRTİLERİ
- Göz teması kuramama
- İsmi söylendiğinde dönüp bakmama
- Parmağıyla istediği şeyi göstermiyor olması
- Yaşıtlarının oyunlarına ilgi duymama
- Sallanma, parmak uçlarında yürümek gibi hareketlere sahip olması
- Dönen nesnelere karşı aşırı ilgi duyma
- Takıntılı davranışlar gösterme
- Konuşmada gerilik yaşama
- Oyuncaklarla oynamayı bilmiyor olması
- Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyor olması
- Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki vermesi,
Otizm Danışmanlığı
Otizm erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Terapinin amacı otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçla davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanır.
Otizmde ebeveyn eğitimi de son derece önemlidir. Davranış terapisinde, psikolog aile ve çocuk ile görüşüp problemlerini tespit ederler. Aileyi bilgilendirir ve eğitirler.
Terapinin ilk hedefi iletişim becerilerini geliştirmektir. Çocuğun yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayan becerilerini geliştirmek. Otizm belirtileri ve davranışları farklı kombinasyonlarda olabiliyor ve yoğunlukları değişebiliyor. Ayrıca bireysel belirtiler ve davranışlar zamanla değişiklik de gösterebiliyor. Bu nedenlerden dolayı terapi stratejileri bireysel ihtiyaçlar ve aile kaynaklarına göre düzenleniyor.
Sosyal hayata uyumu kolaylaştıracak yöntemler uygulanıyor. Otizmli çocuklar genellikle çok iyi yapılandırılmış ve kendilerine özel tedavilere iyi reaksiyon veriyor. En başarılı program ebeveynlere yardımcı olan ve çocuğun yaşamına iletişimsel, sosyal, davranışsal, uyum sağlayıcı ve eğitici yönler katanlar oluyor.
Yetişkinlerde Otizm
Yetişkinlerde otizm teşhisi, çocuklardaki teşhisten daha zordur. Yetişkinlerde en çok görülen belirti günlük görevleri ve faaliyetleri yerine getiremiyor olmasıdır. Bu durumda, yetişkin olan otizmli bireylerin bazıları aileleri ile birlikte aynı evde yaşayabilmektedirler. Bunun mümkün olmadığı durumda bazı bireyler ise denetimleri yapılan ve kontrol edilen evlerde diğer otizmli insanlar ile birlikte yaşayabilirler.
Otizmnin en önemli belirtilerinden biri empati duygusunda yoksun olma durumudur. Bu durumda otistik bireyler karşı taraftan soğuk algılanabilmektedir. Otizmli çoğu yetişkin bir işi oluşturmak ve sürdürmekte sıkıntı çekerler. Ayrıca sosyal etkileşim kurma eğiliminde değillerdir. Çoğu yetişkin otizmli bireyin bir cisme veya bir duruma takıntısı olduğu da gözlenmiştir. Bu kalıp bir şekilde değiştirildiğinde veya bozulduğunda otizmli birey üzülebilir veya sinirli tepki verebilir
ATİPİK OTİZM Eğer çocuk Atipik otizm belirtilerine sahipse hemen bir uzmana danışmalı ve tedavi, eğitim süreci hızlı bir şekilde başlatılmalıdır. Konu ile ilgili bilgi ve randevu almak için 0212 685 10 13 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişim kurabilirsiniz.