BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ

Psikolojide Bilişsel Davranışçı Terapi ekolu ne zamandan beri var ve sizce neden bu gün uygulamaya daha yoğun olarak geçildi?

Bilişsel Terapi’nin American Psikiyatris Aaron T. Beck tarafından 1960 larda geliştirilmesi ardından bugünkü sürece ulasti.  Özellikle son 10-20 yıldır Avrupa’da ilaç kullanımına gerek bırakmadıgından ve kısa sürede çok iyi sonuç verdiğinden yoğun olarak  kullanılmaktadır.

Bu uygulamalar hakında eğitimler mevcut mu, kimler bu eğitimi alabilir?

Bilişsel Davranışçı Terapi, profesyonellerin kullandığı bir tedavi biçimi olmasının yanı sıra aynı zamanda da bir eğitim sürecidir. Bu yüzden yurtdışında bu eğitimi almak isteyen herkese açıktır.

Biraz daha bu uygulamayı açacak olursak;

Bilişsel Davranışçı Terapi, yaşanan psikolojik sorunların kişinin kendisi ve dünyayla ilgili olumsuz inanç ve düşüncelerinden kaynaklandığına inanır. Kişinin yaşadığı sorunların büyük oranda yanlış önyargı ve varsayımlardan kaynaklandığını öne sürer.

Bu çarpık değerlendirmelerin temelinde ise bireyin bilişsel gelişim sürecindeki hatalı öğrenmeleri yatmaktadır.İşlevsel olmayan diğer bir deyişle gerçeği çarpıtan, kişiye duygusal olarak acı veren ve/veya kişinin hedeflerine ulaşmasını engelleyen bu düşünceleri bulup çıkarmaktır.

Bunları ortaya çıkarır, değiştirir ve dönüştürür. Bu şekilde kişi yaşadığı sorunların sorumluluğunu da kabul etmiş olmaktadır. Bu anlamda yaşadığı her değişim ve dönüşüm onun kendine olan özgüvenini artırır, hayata ve olaylara karşı daha olumlu bir bakış açısı kazanmasını sağlar

Bilişsel terapide düşünce, duygu ve davranışları değiştirmek amacıyla çeşitli teknikler kullanılır demiştiniz bunlar nelerdir?

Bilişsel terapi hastanın kendisine ve sorunlarına yönelik olarak sürekli gelişen bir formülasyona dayandırılmaktadır. Formülasyon terapinin açık amaçlarını içerir. Bu amaçlar hastayla birlikte geliştirilir ve terapi ilerledikçe güncelleştirilir.

Problemi formüle etmek tam olarak ne demektir?

Problemleri formüle etmenin anlamı; danışanın o problemleri anlaması ve onları neyin beslediğini bilişsel davranışçı bakış açısından algılaması demektir. Bu, danışanın ayrıca  neyin neden olmuş olabileceğini’ anlamasına da yardım eder. Problemleri formüle etmek onları anlama ve kontrol etme hissini artıracak ayrıca gelecekte tekrar ortaya çıktıklarında önlenmelerine de yardımcı olacaktır.

Bilişsel Davranışcı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi türüdür. İnsan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir.

Davranış tedavileri, genel bir tanımla öğrenme ilkelerinin davranış bozukluklarının analiz ve tedavilerine sistematik bir biçimde uygulanışı olarak tanımlanabilir. Davranış tedavileri doğrudan uyumsuz davranışlar üzerine odaklanır.

Davranışçı tedavide bireye tedavinin mantığı aktarılıp, kaygı verici durumlarla karşılaştığında kaçmak yerine, kaygıyla başa çıkmak konusunda ne tür yöntemler uygulayabileceği aktarılır.

Tedavide danışan kişi ile terapist çeşitli sorunları belirlemek ve anlamak için, iyileşmeyi hedef alan bir işbirliği içinde düşünce, duygu ve davranışlar arasındaki ilişkiler konusunda çalışırlar.

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ ile ilgili danışmanlık, eğitim ve randevu almak için  0212 685 10 13 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top