Okul Sorunları
Çocuklarda görülen akademik yetersizliklerin altında başka problemler yatabilmektedir. Öğrenme güçlüğü olan bir çocuğun kendi kendine yapabileceği çok fazla bir şey olmamakla beraber, okulun ve ailenin bu durumu anlayışla karşılamaları, çocuğu “tembel” vs. gibi etiketlememeleri, ödevleri çocuğun temposuna göre ayarlamaları çok önemlidir.
Bu akademik yetersizliklerin bazıları;
• Okuma Bozukluğu
• Yazma Bozukluğu
• Aritmetik Bozukluk
• Öğrenme Bozukluğu
Çocuklarda görülen yetersizlikler;
• İşitsel ve görsel algılama, tanıma, hatırlama, sıralama becerilerinde zayıftır.
• Dalgındır, sakarlıkları vardır.
• Arkadaş edinme ve sürdürmede zorlanır.
• Aşırı hareketli olabilir.
• Dikkatini toplamak ve sürdürmekte zorlanır.
• Sınırlı bir sözcük dağarcığına sahiptir.
• Okumayı öğrenirken zorluk yaşar.
• Okuması akıcı değildir.
• Okuduğunu anlamakta ve ifade etmekte zorlanır.
• El yazısı okunaksızdır.
• Yazılı anlatımda cümleleri kısa, bozuk ve oldukça basittir.
• Matematik ifadelerini işleme dönüştürmekte zorlanır.
• Problemde ki işlemlerin hangi sırada yapılacağına karar veremez.
Ailenin Eğitim Düzeyi
Ailenin kültürel düzeyi yükseldikçe okuldaki başarısızlıkla ilgili nedenler de farklılaşmaya başlıyor. Ailenin beklentisi ne kadar yüksekse başarı talebi o kadar fazla oluyor. Bu çocuğun sosyal anlamda çok fazla baskı hissetmesine neden oluyor ya da ailenin sosyo-kültürel düzeyi düştükçe aile çocuğun öğrenip öğrenmemesiyle çok fazla ilgilenmediği için bu sefer de baskı oluyor.
Arkadaş İlişkileri
Genellikle ergenlik döneminde akran baskısı başarısızlığı tetikleyen önemli nedenlerden biri oluyor. Çocuğun seçtiği akran grubunun özelliği okula devamı ve başarıyı da etkileyebiliyor. Dahil olduğu grubun özellikleri etkileyebiliyor. Bazı çocuklarda tersine zayıf akran ilişkisi, yeterince akranıyla ilişkisinin olmaması çocuğu başarısızlığa uğratabiliyor.
Motivasyonlarını Kaybedildiği Yer;Okul
Okula geldiğimizde bugün birçok araştırmacı özellikle üstün yetenekli çocukların ilgilerini ve motivasyonlarını kaybettiği yer olarak sunuyor. Bu bizim açımızdan trajik bir durum. Biz ne yapıyoruz da okul öncesinde meraklı, araştırmaya istekli çocukları meraksız öğrenme konusundan kaçan çocuklar ve hatta genç yetişkinler haline getiriyoruz. Bu sadece ilkokul için değil, üniversite için de geçerli.
Davranış Bozuklukları
Davranış bozuklukları ve karşı gelme bozuklukları bir başka sorun. Özellikle yüksek fonksiyonlu aspergerler üstün zekalı çocuklarda çok sıklıkla karşılaştığımız bir grup.
Bütün bunlar akademik başarısızlıkları ve genel olarak da eğer uygun müdahaleler yapılmazsa teorik başarısızlıklara yol açabilecek şeyler. Burada şöyle bir şeye dikkat etmemiz lazım. Bu çocukları değerlendirirken, tanılarken iki kere dikkatli olmamız gerekiyor.
Bir örnekle anlatayım. Yıllar önce bir aile geldi, çok iyi hatırlıyorum çocuğun zekası üstün. Okulda bir başarı problemi var ve genel olarak da dağınıklık, davranışlarını organize edememe, yeterince çalışma alışkanlıkları kazanamamış bir çocuk.
Danışma merkezine gidiyorlar, uzman diyor ki, sizin çocuğunuzun hiçbir şeyi yok. Çocuğunuz bir Ferrari ama Wolksvagen gibi hareket ediyor. Problemi yok diyor. Sordunuz mu eğer Ferrari idiyse neden Wolksvagen gibi? Buraya çok dikkat etmemiz gerekiyor.”
Yapılan araştırmalarda özellikle babanın otoriter ve katı bir disiplin anlayışının olması çocuklardaki akademik başarısızlıkla ilişkili bir özellik olarak bulunmuş. Genellikle baskıcı anne baba tutumu ya da gevşek anne baba tutumu başarıyı olumsuz yönde etkiliyor.
Yalnız burada yine araştırmaların henüz cevap vermediği bir soru var. Biz şöyle bir şey diyoruz. Anne baba tutumları içinde demokratik anne baba tutumu, çocuğa özgürlük veren anne baba tutumu çocuklar için en uygun olanı. Ama öyle çocuklar var ki, çocuğa demokratik bir tutumla yaklaştığınızda öz düzenleme başarısı ya da sorumluluk almakla ilgili görevi çok olduğu için bu yaklaşım çocuklara yaramıyor. Dolayısıyla bazı aileler sorun çıkmasın diye bazen bilinçsiz olarak daha otoriter ortamları bu çocuklara sunabiliyorlar. Hep tek yönlü bir ilişki yok. Ailenin ve çocuğun özelliklerinin birbirini nasıl etkilediğine bakacağız.
Pedagog ve Çocuk Psikoloğundan yardım gerektiren durumlar:
Çocuk, yukarıda belirtilen özellikleri taşıyorsa ve bu durum onun eğitim hayatını ciddi bir şekilde etkiliyorsa, bir uzmana başvurulmasında yarar vardır. Bu konuda destek ve bilgi almak için 0212 685 10 13 telefon numarasından kurumumuza ulaşabilirsiniz.
Ücretsiz danışmanlık, özel egitim ve randevu almak için 0212 685 10 13 numaralı telefonumuzdan iletişim kurabilirsiniz.